Chemie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Chemistry with Vernier.

3 – Teplota tuhnutí ještě jednou

Úvod

V experimentu „Tání a mrznutí vody“ jste viděli, že teplota čisté vody zůstává během tání i tuhnutí konstantní. Nyní budete pozorovat tuhnutí jiné čisté látky – fenyl-salicylátu. K měření teploty využijete teplotní čidlo připojené k počítači. Poté zjistíte, jak rozpuštění malého množství příměsi (kyseliny benzoové) v čistém fenyl-salicylátu ovlivňuje teplotu tuhnutí.

Úkoly

  • Pozorujte průběh tuhnutí fenyl-salicylátu.
  • Sledujete vliv příměsi (kyseliny benzoové) na teplotu tuhnutí fenyl-salicylátu.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier