Jednou z významných vlastností slabých kyselina je jejich schopnost vytvářet pufry. Pufr (česky též tlumivý roztok) je roztok, který udržuje stálou hodnotu pH i při přídavku malého množství iontů H+ či OH-. Běžně se jako pufr používá kombinace slabé kyseliny a soli slabé kyseliny, například acetátový pufr je tvořen roztokem kyseliny octové a octanu sodného. Z rovnice disociace kyseliny octové je patrné, že v roztoku kyseliny se bude vyskytovat jak kyselina octová, tak octanový anion, tedy obě složky acetátového pufru:
Pokud k takovému roztoku přidáme malé množství roztoku HCl, většina přidaných kationtů H+ se zkombinuje s octanovými anionty a vytvoří kyselinu octovou. Množství kationtů H+ v roztoku se tak nezvýší a pH se nezmění:
Naopak pokud přidáme malé množství roztoku NaOH, většina přidaných aniontů OH- zreaguje s kyselinou octovou za vzniku octanových aniontů, takže množství iontů OH- se nezvýší a pH roztoku se nezmění:
Pufry se přidávají do potravin a jiných produktů právě z důvodu, aby zamezily nežádoucím změnám pH. Oblíbené instantní nápoje například často obsahují citrátový pufr (kyselina citronová + citronan sodný).
... zpět na přehled námětů | ... více o systému Vernier |