Chemie se systémem Vernier

Náměty na experimenty vycházejí z knihy Chemistry with Vernier.

35 – Stanovení obsahu kyseliny fosforečné v nápojích

Úvod

Kyselina fosforečná (přesněji trihydrogenfosforečná) je běžnou součástí kolových nápojů. Protože její koncentrace vysoce převyšuje koncentraci všech ostatních přítomných kyseliny, můžeme ji poměrně přesně určit prostou acidobazickou titrací nápoje.

V tomto experimentu budete titrovat kolový nápoj roztokem hydroxidu sodného a určíte tak koncentraci kyseliny trihydrogenfosforečné H3PO4. Vodíkové kationty, uvolněné v prvním stupni disociace kyseliny, reagují s hydroxidovými anionty z NaOH v poměru 1:1 podle následující souhrnné rovnice:

H3PO4(aq) + OH-(aq) ↔ H2O(l) + H3PO4-(aq)

Změny pH během titrace budete sledovat pomocí pH senzoru. Oblast s nejprudším nárůstem pH odpovídá bodu ekvivalence. Z objemu spotřebovaného roztoku hydroxidu sodného v bodě ekvivalence můžete vypočítat koncentraci kyseliny trihydrogenfosforečné v nápoji.

Úkol

  • Pomocí pH senzoru sledujte změny pH v průběhu titrace kolového nápoje.
  • Na základě zjištěného bodu ekvivalence vypočítejte koncentraci H3PO4 v nápoji.

Použité senzory

Anglický podrobný návod

... zpět na přehled námětů

         

... více o systému Vernier